Pyhä maa ennen ja nyt
BY: TEOLOGIA.FI, ANTROBLOGI, PYHIINVAELLUKSIA
Miten paikkoihin liittyvät pyhyyskäsitykset ohjaavat ihmisten käyttäytymistä? Tutustumme ekoteologiaan, Amazonia koskevaan politiikkaan sekä keskiajan kristilliseen keskusteluun Pyhästä Maasta.
“Pyhä maa ja pyhät paikat”
Elääkö nykyihminen enää paikoissa vai jonkinlaisessa virtuaalimaailmassa? Entä millä tavalla paikkoihin liittyvät pyhyyskäsitykset ohjaavat ihmisten käyttäytymistä? Teologian tohtori Panu Pihkala valaiseen tekstissään kysymyksiä, joita on pohdittu paikan teologiassa ja ekoteologiassa.
Teksti on julkaistu keväällä 2016 Teologia.fi-verkkolehden teemanumerossa “Pyhä maa”.
“Viimeinenkin valta pois Amazonian kansoilta”
AntroBlogin uutiskommentissa luodaan katsaus Brasilian presidentti Jair Bolsonaron politiikan vaikutuksiin Amazonilla. Monet alueen kansat ajattelevat elämän olevan yhteydessä eläimiin, pyhiin puihin ja maahan, jotka ovat ihmisiä vastaavia toimijoita. Bolsonaro ajaa vähemmistöjen oikeuksien vähentämistä ja Amazonian avaamista luonnonvarahankkeille ja maataloudelle.
Viime vuoden marraskuussa julkaistun kommentin on kirjoittanut Pirjo Kristiina Virtanen, alkuperäiskansatutkimuksen apulaisprofessori ja Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistolla.
“Pyhän Adomnánin juhlapäivä”
Syyskuun 23. päivä tunnetaan myös Pyhän Adomnánin päivänä. Adomnán oli sisä-Hebriideillä Skotlannin rannikolla sijaitsevan Ionan luostarin yhdeksäs apotti, joka kuoli vuonna 704. Hän oli erittäin oppinut kirkonmies, joka osallistui niin kirkolliseen kuin maalliseenkin politiikkaan.
Keskiajalla Adomnánin maine lepäsi pääasiassa hänen kirjoittamansa teoksen De locis sanctis eli ’Pyhistä paikoista’ varassa, joka kertoo kristillisestä Pyhästä Maasta. Teos sisältää myös paljon Adomnánin oman lukeneisuuteen perustuvaa tietoa ja pohjimmiltaan se on eksegeettinen teos, joka pyrkii ratkaisemaan Raamatun eri kirjojen välillä olevia ristiriitaisuuksia Pyhän Maan maantietoa koskevien tietojen avulla.
Pyhiinvaellus-blogin kirjoittaja Katja Ritari on kelttiläisen kristillisen hengellisyyden tutkija, joka haluaa jakaa blogin kauttaa ajatuksiaan tutkimusaiheestaan myös akateemisen yhteisön ulkopuolelle. Teksti on julkaistu syyskuussa 2015.