Onko ihmisellä merkitystä?
BY: PERHEYHTEISKUNTA, LIIKKEESSÄ YLI RAJOJEN, AREIOPAGI
Ystävyydet ovat usein ihmisille tärkeitä, läheisiä ja pitkäaikaisia ihmissuhteita. Tarkemmin katsottuna ystävyys kuitenkin pakenee selkeitä määrittelyitä. Tarkastelemme ystävyyden piirteitä ja tutustumme Suomesta oleskeluluvan saaneiden pakolaisten kokemuksiin perheen erossaolosta. Pohdimme lisäksi filosofista kysymystä: onko ihmisellä merkitystä massiivisessa universumissa?
“Johdatus ystävyyden ajattelemiseen”
Miten ystävä eroaa kaverista, tuttavasta, kollegasta, seurustelukumppanista, elämänkumppanista, naapurista, perheenjäsenestä ja sukulaisesta, joista kaikkia saatamme toisinaan nimittää ystäviksemme?
Väitöskirjatutkija Anna Heinonen tarkastelee tekstissään muun muassa ystävyyden ja parisuhteen eroja sekä ystävyyteen liittyviä julkisia ja yksityisiä tiloja. Teksti on julkaistu Perheyhteiskunta-blogissa syyskuussa 2019.
“Pitkittynyt erossaolo ja muutos pakolaisten perhesuhteissa”
Kotimaasta pakeneminen, pitkät pakomatkat ja mahdolliset paluumuutot vaativat pakolaisilta jatkuvaa sopeutumista uusiin ympäristöihin. Liikkeessä yli rajojen -blogin kirjoitus perustuu 40 haastatteluun, joissa kuultiin Suomesta oleskeluluvan saaneiden pakolaisten kokemuksia perheestä erossaolosta.
Elokuussa 2019 julkaistu kirjoitus kuuluu monikieliseen sarjaan, jossa esitellään ‘Perheen erossaolo, maahanmuuttostatus ja arjen turvallisuus’ –tutkimushankkeen tuloksia. Kirjoittajat Johanna Hiitola, Elina Jokinen, Edris Bayan Shenwarai, Ahmed Zaidan ja Ellen Nieminen työskentelevät hankkeessa tutkijoina ja avustajina. Blogia ylläpitää Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry.
“Arvottomat ihmiset äärettömässä universumissa”
Tarkoittaako universumin massiivinen koko, että ihmisellä ei ole merkitystä? Dosentti Olli-Pekka Vainio pohtii asiaa norsujen, pienten ihmisten ja riihimäkeläisten näkökulmasta Areiopagin artikkelissa kesältä 2016. Areiopagi on luonnontieteen, filosofian ja teologian suhteisiin keskittyvä verkkolehti, jonka tarkoitus on lisätä ymmärrystä eri maailmankatsomusten välillä sekä tarjota välineitä niiden arviointiin.