Onko 1918 jo historiaa? Sodalla rakennetaan yhä identiteettejä
BY: alusta, häiriköt-päämaja
Kuva: Museovirasto
Sisällissota elää Facebook-ryhmissä, poliitikkojen puheissa, keskustelutilaisuuksissa ja historiallisissa paikalliskierroksissa, mutta mitä Suomen sisällissodasta voi tietää ja millä perusteella? Keskustelu vuodesta 1918 on yhä tietämisen politiikkaa, eikä myyttien ja tosiasioiden suhde ole selvä, vaikka tapahtumista on kulunut sata vuotta. Kansalaiset kysyvät ja asiantuntijat vastaavat Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Alusta-verkkolehden ja Kokemuksen historian huippuyksikön järjestämässä keskustelussa ensi maanantaina 23. 4. Tampereen yliopistolla.
”Mitä presidentti puhui historiasta?”
Keskustelutilaisuudessa on mukana myös laajasti sisällissotaa tutkinut Suomen historian dosentti Marko Tikka. Hän analysoi tuoreessa tekstissään tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhetta Tampereen yliopistolla 4.4.2018, joka käsitteli Suomen sisällissodan historiaa.
Tikan mukaan presidentin esittämässä tulkinnassa “oli hyvän puheen tapaan jotakin uutta, jotakin vanhaa, jotakin lainattua ja paljon sinistä”. Hän esittää myös, että poliittisen identiteetin ja historian tulkintojen sekoittaminen toisiinsa on ollut keskeinen tekijä sille, ettemme ole kyenneet näkemään vuotta 1918 historiana.
“Kansa taisteli – keskenään”
“Sisällissotaan suhtaudutaan tunneperäisesti vielä vuonna 2018, sata vuotta kyseisen sodan päättymisen jälkeen. Pitkä varjo kertoo tietenkin siitä, kuinka traumaattisista tapahtumista on kyse. Osansa tässä on myös sillä, että sodan tapahtumia ei päästy aikanaan prosessoimaan syistä, joita tässäkin lehdessä perataan. Emme ole vieläkään saavuttaneet konsensusta edes siitä, millä nimellä sodasta puhutaan.”
Voima-lehden 2/2018 välistä löytyi Kansa taisteli – keskenään -erikoisnumero, jossa tutkijat avaavat suhdettamme sadan vuoden takaisiin taisteluihin. Voiman päätoimittaja ja Häiriköt-päämajan päähäirikkö Jari Tamminen pohjustaa aihetta lehden pääkirjoituksessa. Ohessa myös erikoisnumeron sähköinen versio.