Millaisia olivat nuorten ammattihaaveet 60 vuotta sitten?
“Mikä sinusta tulee isona? Koulutus- ja ammattisuunnitelmat 1950–60-luvun Helsingissä”
”Autonasentajan ammatti on tulevaisuuden ala, koska niin kauan kuin autoja on, niin työtä riittää”, järkeili eräs 15-vuotias kansakoulupoika 1950-luvun alussa. Tulevaisuutta piti ennakoida jo silloin. 1960-luvulla Suomi kaupungistui ja teollistui, ja eniten lisääntyivät työt yksityisissä ja julkisissa palveluissa. Koulutus palkittiin paremmin kuin koskaan, mutta osasivatko nuoret ennakoida sitä ammattihaaveissaan?
Mikä sinusta tulee isona? antaa äänen 15–17-vuotiaille tytöille ja pojille, jotka olivat uravalinnan edessä 1950–60-luvun Helsingissä. Teos nojautuu ammatinvalinnanohjauksen yhteydessä syntyneeseen ainutlaatuisen monipuoliseen, aiemmin tutkimattomaan aineistoon. Tilastollisten menetelmien avulla piirtyy kokonaiskuva kodin ja yhteiskuntaluokan sekä sukupuolen vaikutuksesta nuorten suunnitelmille. Lukuisat esimerkkitapaukset havainnollistavat nuorten valintatilanteen moniulotteisuutta.
Nykyään pohditaan, mitkä ovat kuolevia ammatteja ja mitä ammatteja tarvitaan vielä vuosikymmenien kuluttua. Miten 1950- ja 60-lukujen nuoret kohtasivat nämä kysymykset?
FiIosofian tohtori Sinikka Selinin väitöskirjaan perustuvan teoksen on kustantanut Nuorisotutkimusseura.