Kierrätystä antiikin Roomassa ja kompostoinnin feng shui
BY: KHELIDON, ILMIÖ
Kuva: Wikimedia Commons
Lisenssi: CC BY-SA 4.0
Kesälomalla voi hiljentyä pohdiskelemaan omaa suhdetta materiaan ja aineeseen – ja sitä myötä kierrätykseen ja kompostointiin. Kierrätystä on tapana ajatella modernina ilmiönä, jonka avulla yritämme säästää yhä väheneviä luonnonvaroja. Se oli kuitenkin yllättävän yleinen ilmiö jo antiikissa. Nykymaailmassa kestävä talouden malli edellyttäisi ihmisiltä radikaalisti erilaista esinesuhdetta, myös tavaroiden muuttuessa jätteeksi. Uudenlainen suhde materiaan näyttäytyy esimerkiksi japanilaista kompostointia, bokashia, harjoittavien suomalaisten keskuudessa.
“Kierrätystä ja kartonkeja ennen ajanlaskumme alun”
Lasi- ja metalliesineet, tekstiilit ja papyrusarkit ovat voineet saada monta muotoa elinkaarensa aikana muinaisen Rooman vaikutusalueella. Egyptissä muumioiden kartonkisuojusten materiaalina käytettiin kankaan ohella jo kertaalleen kirjoittamiseen käytettyjä papyrusarkkeja.
Papyruksiin erikoistunut post doc -tutkija Erja Salmenkivi kirjoittaa tekstissään viime syksyltä antiikinajan kierrätyksestä.
“Voiko jätettä rakastaa?”
Nykypäivän Suomessa bokashia, eli japanilaista kompostointia, harjoitetaan kasvavassa määrin myös kaupunkiympäristöissä.
Jätteen kulttuurintutkija Veera Kinnunen kirjoittaa uudessa Ilmiö-tekstissään bokashaajien suhteesta aineeseen. Ilmiö on sosiologinen media, joka popularisoi tutkimusta ja tarjoaa uusia tapoja ajatella yhteiskuntaa.