Kansainvälinen faktantarkistuspäivä ja ilmastovaalit
BY: VERSUS, FAKTABAARI, ALUSTA
Ilmastopoliittisia väitteitä tarkistutettiin Faktabaarissa tammikuussa. Mikä on hiillinielujen ja biotalouden todellinen merkitys? Paperilla Suomi on ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijä, käytännön toteutus tulee kuitenkin tapahtumaan arjen tasolla.
Faktabaari ja Versus: Ilmastoväittämien tarkistuksia
Tammikuun Tieteiden yössä järjestettiin keskustelutilaisuus ‘Ilmastonmuutos: sanoista teoiksi’. Tapahtumaa varten Versus, Faktabaari ja Tutkitusti tuottivat yhteistyössä faktantarkistuksia mediassa esiintyneistä ympäristöväittämistä.
Lyhyet faktantarkistusvideot ovat nähtävissä Versus-verkkolehden sivustolla, aiheinaan kestävä hakkuutaso ja biotaloutta painottavan energiastrategian kestävyys.
Versus on maantiedettä, aluetiedettä ja yhteiskunnallista ympäristöntutkimusta yleistajuistava verkkojulkaisu, joka luo tilaa argumentoivalle ja moniääniselle dialogille.
Faktabaari on vuonna 2014 perustettu faktantarkistuspalvelu, joka pyrkii edistämään faktapohjaista yhteiskunnallista keskustelua. Palvelu tarkistaa, ovatko mediassa esiintyvät väitteet tai tiedot totuudenmukaisia, sekä korjaa virheellisiä ja epätosia väittämiä. Pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva Faktabaari valittiin vuoden 2014 journalistiseksi teoksi ja palkittiin Chydeniuksen avoimuusmitalilla vuonna 2018.
Miten tehdä sosiaalisesti hyväksyttävää ilmastopolitiikkaa?
Suomalaiset ilmastovaikuttajat uskovat olevan mahdollista kytkeä toisistaan irti päästöjen kehitys ja talouskasvu. Ilmastopolitiikka tulee seuraavaksi arjen tasolle, jolloin laskenta siirtyy suuren luokan mallinnuksista ihmisten lompakolle. Kustannusten jyvitys kansalaisille on tärkeä osa ilmastopolitiikan sosiaalisen hyväksyttävyyden koettelua.
Kirjoittaja Marja Järvelä on Suomen ilmastopaneelin jäsen ja yhteiskuntapolitiikan emeritaprofessori. Teksti on julkaistu Alusta-verkkolehdessä maaliskuussa.