Kahviseremonia kertoo suomalaisista arvoista
BY: ANTROBLOGI, KATSOMUKSET
Kuva: Museoviraston kuvakokoelma. Nainen kahvipöydän ääressä vuonna 1957. Lisenssi: CC BY-NC-SA 2.0
Kahvittelematta ei selviä Suomessa, varsinkaan kesän monista juhlista. Vaikka kahvi ei juomana maistuisikaan, suomalaiselle kahviseremonialle ja siihen liittyvälle kursailulle kaikki altistuvat ennemmin tai myöhemmin.
“Hämäläinen kahviseremonia”
Yhdysvaltalainen antropologi Fredric Roberts tutki kahviseremoniaa Hämeessä 1970-luvulla ja totesi sen kyläyhteisön sosiaalisuuden perustaksi. Olipa kyse suurista tai pienistä tapahtumista, hautajaisista tai lukupiirin kokoontumisesta, seremonia oli aina keskiössä.
AntroBlogin Kulttuurishokki-sarjassa julkaistu lyhyt teksti summaa Robertsin tutkimuksen, alkuperäinen vuonna 1989 julkaistu tutkimus on myös vapaasti saatavilla täältä.
Uskonnottomista rituaaleista ja niiden merkityksestä arjessa kertoo myös Katsomukset-portaalin teksti keväältä:
“Uskonnotonkin tarvitsee rituaaleja”
Filosofian tohtori Mikko Sillfors kirjoittaa uskonnottomista rituaaleista tämän päivän Suomessa. On kyse sitten urheilusta, politiikasta, uskonnosta tai ihmisen siirtymävaiheista, näihin liittyviä keskeisiä arvoja tuodaan esiin rituaaleilla, jotka lluovat tunteita ja merkityksiä sekä vahvistavat ihmisten välisiä yhteyksiä.
Katsomukset -portaali tarttuu kysymyksiin uskonnosta, uskonnoista ja katsomuksista Suomessa sekä tarjoaa paikan, jossa kysyä ja keskustella. Portaalissa jaettu tieto perustuu viimeisimpään aihepiiristä tehtyyn tutkimukseen Suomessa.