IX: Ihminen, taivas ja tähdet
BY: areiopagi
9.12.2020
BY: areiopagi
Ihmisen paikkaa kosmoksessa on pohdittu, tutkittu ja ihmetelty läpi ihmiskunnan historian. Onko moderni tiede sysännyt ihmisen syrjään valtaisaan kosmiseen tyhjyyteen luomakunnan kruunun asemasta? Areiopagin Olli-Pekka Vainion mukaan ei: ”Tavallaan ihminen eli kyllä kosmoksen keskuksessa, mutta tämä ei ollut mitenkään hieno asia. – Kosmos huimasi, mutta se oli täynnä elämää ja merkitystä.”
Artikkelissa: Ihminen, taivas ja tähdet Vainio vertailee keskenään antiikin ja modernin ajan kosmologioita, sekä käsittelee ihmisen suhteen kosmokseen muutosta historian kuluessa.
”Antiikin ja keskiajan ihmisille, myös kristityille, ei tuottanut ongelmaa ajatella, että maailma on käsittämättömän paljon suurempi, eliörikkaampi ja omituisempi kuin mitä he kykenivät kuvittelemaan. Kaikkein siisteimmät jutut ovat muualla kuin maan pinnalla, ja mitä kauemmaksi maasta mennään, sitä siistimmäksi meininki muuttuu.”
Joulukuussa 2020 Tutkitusti nostaa esiin positiivisia sisältöjä yhteistyökumppaneilta kuluneen vuoden ajalta.
#kosmos #ihmettely #kosmologia #antiikki #maailmankuva #areiopagi #uskonnonfilosofia #tiede #tutkituntiedonjoulukalenteri #positiivinenjoulunodotus2020 #tutkittutieto #vähänvaloisampikeskiaika
Tutkitusti on Allegra Lab Helsinki ry:n hanke.
Ota yhteyttä info@allegralabhki.fi
Toimintaamme tukee: Wihurin rahasto, Koneen säätiö, Suomen tiedekustantajien liitto ry & Allegra Lab Helsinki ry