Tutkittua tietoa vaikuttavissa muodoissa

Ihmisoikeudet tarkastelussa

BY: POLITIIKASTA, KALMISTOPIIRI

7.3.2019

Suomi hakee YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä kaudelle 2022–2024. Viime vuonna valmistauduttiin neuvoston määräaikaistarkasteluun. Kansainvälistä ihmisoikeustyötä tehdään myös forensisen arkeologian kentällä.

Suomen ihmisoikeustilanteesta

Suomen ihmisoikeustilanne oli esillä YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa viime keväänä. Julkinen tarkastelu maailman silmien edessä tarjoaa aina valtioille mahdollisuuden osoittaa ”ihmisoikeuskuntoisuuttaan”.

Suomen ihmisoikeustilanteeseen liittyviä kestoaiheita on naisiin kohdistuva väkivalta. Huolenaiheina ovat myös kasvava rasismi ja vihapuhe vähemmistöjä kohtaan.

Politiikasta-verkkolehden tekstissä keväältä 2017 Hanna Tuominen (VTT) avaa ihmisoikeusneuvoston toimintaa ja Suomen ihmisoikeustilannetta viime vuosina. Hän on tutkinut väitöskirjassaan EU:n roolia YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Politisoidusta kuolemasta

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on suomalaisen forensisen arkeologian julkiset kasvot. Hän kuuluu tiimiin, jonka osaamista on käytetty jo parinkymmenen vuoden ajan useiden kansainvälisten konfliktien tutkimuksissa.

Marraskuussa 2015 Ranta luennoi Turun yliopistolla aiheesta Politisoitu kuolema, avaten muun muassa todistusaineiston keräämisen vaaroja kriisialueilla. Luento on taltioitu ja se on kuunneltavissa Kalmistopiiri-sivustolta löytyvästä linkistä.

Kalmistopiiri on arkeologinen julkaisu, joka painottaa hautausten ja ihmisjäännösten tutkimusta, eläinosteologiaa ja sairauksien historiaa.

TUTUSTUTHAN MYÖS

KUMPPANEIHIMME

Avainsanat

Kirjoittaja

Jaa

Email
Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp