Tuo yhteen 17 yleistajuista tiedejulkaisua

Hyvää Eino Leinon, runon ja suven päivää!

Hyvää Eino Leinon, runon ja suven päivää!

Tänään on soveliasta pohtia sekä runouden että kesän inspiroimia näkökulmia, siispä suosittelemme viikonlopun lukemistoon teoksia, jotka käsittelevät tärkeää kesäistä elementtiä kummaltakin kantilta. Päivän tiedekirjanostoissa tarkastellaan vettä symbolina ja kielikuvana, sekä syvennytään vesiluonnon suojeluun. 

“Veteen kirjoitettu”

Millaisia esityksiä ja merkityksiä kirjallisuus tuottaa vedestä kulttuurisena käsitteenä? Miten suhtautua veteen voimana, joka pakenee inhimillistä hallintaa? Veteen kirjoitettu osallistuu ajankohtaiseen ja elintärkeään keskusteluun veden kulttuurisista, esteettisistä, sosiaalisista ja historiallisista merkityksistä.

Kirja muistuttaa meitä siitä, että vesi on yksi maailman vanhimmista kulttuurisista symboleista, ajan ja elämän virran kielikuva, joka ylittää kieliä ja kansallisia kulttuureja ja on osallisena kulteissa, rituaaleissa, uskonnoissa, taiteissa ja tieteissä.

Teoksen ovat toimittaneet Markku Lehtimäki, Hanna Meretoja ja Arja Rosenholm ja sen on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

“Vesistöopas”

Onko vesikasvillisuus lisääntynyt mökkijärvessä? Miksi metsäpuron pohjakivikko on mudan peitossa? Miksi järven vesi samenee keskikesällä?

Vesistöopas on sukellus suomalaisiin vesistöihin. Opas tutustuttaa sinut veden eliöihin pikkuruisista levistä rantakivellä makoilevaan saimaannorppaan. Kirjan avulla opit tulkitsemaan vedenlaatua kuvaavia mittareita sekä tekemään itse yksinkertaisia mittauksia. Ennen kaikkea kirja auttaa ymmartämään, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa vesistöihin ja miten lähivesistön tilaan voi vaikuttaa.

Teoksen on toimittanut tutkija Helena Haakana ja sen on kustantanut Suomen Luonnonsuojelun Tuki.

Tutkitusti tarjoaa perjantaisin kirjasuositukset yhteistyökumppaniltaan Tiedekirjalta, joka on Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV) kuuluva seurojen tuotteiden myyntinäyttely.

TUTUSTUTHAN MYÖSYHTEISTYÖKUMPPANEIHIMME