Huumori – tieteen tehokas työväline
BY: VERSUS, ANTROBLOGI, HÄIRIKÖT-PÄÄMAJA
Kuva: Mordorin kansallispuisto kritisoi Yhdysvaltain ympäristöpolitiikkaa Twitterissä.
https://twitter.com/mordornps
Huumori on tieteen tehokas työväline, joka kannattaa ottaa tosissaan
”Ympäristönsuojelun komiikkaa”
Ekologinen tutkimus antaa hyviä perusteita väittää, että ympäristöongelmat uhkaavat nykymuotoisten yhteiskuntien perustaa. Kyse on vakavista asioista. Juuri tällainen maailmanlopun uhka ja siihen liittyvä äärimmäinen totisuus tarjoaa hedelmälliset lähtökohdat huumorille.
Näin kirjoittaa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jari Lyytimäki artikkelissaan uunituoreessa Versus-verkkojulkaisussa.
Lyytimäki tarkastelee huumoria ja sen mahdollisuuksia ympäristöntutkimuksessa. Parodian avulla voidaan kritisoida niin yksittäisen kuluttajan valintoja kuin kansainvälisten yritysten ympäristövastuutonta toimintaa tehokkaammin kuin pelkkien faktojen ja valistuksen kautta. Ympäristönsuojeluun liittyvä huumori voi olla myös tragikoomisille epäonnistumisille nauramista. Jos ympäristöahdistus vyöryy päälle eikä mikään muu auta, musta huumori saattaa helpottaa.
”Naurattamisen salat”
Antropologi Marianna Keisalo (VTT) vei havainnoinnin astetta pidemmälle ja ryhtyi itse stand up -koomikoksi. Hän jakaa sisäpiiriläisen huomioita kahden vuoden takaisessa artikkelissaan. Komiikan suhde esimerkiksi valtarakenteisiin on monivivahteinen ja epämääräinen: samakin vitsi voi sekä vahvistaa että kyseenalaistaa totunnaisia sääntöjä, riippuen kerronnan kontekstista ja tulkinnallisesta näkökulmasta.
”Häiriköt-päämaja: FAQ”
Kulttuurihäirintä (culture jamming) hyödyntää parodian keinoja yhteiskunnallisessa kritiikissä. Suomessa Häiriköt-päämaja on vienyt taidon huippuunsa: ”Yhteiskunnassa, jossa poliitikot pyrkivät kuristamaan yliopistot, koulut ja opiskelijat kaikin mahdollisin keinoin, tarvitaan meluisia puheenvuoroja järjen äänen puolesta.”
Esimerkkejä kulttuurihäirinnästä ja vastamainoksista tehdyistä tutkielmista löytyy täältä: